Tuyen
Senior HR-projectmanager
“Het thema diversiteit en inclusie leeft bij álle ANWB-collega’s”
“Het thema diversiteit en inclusie leeft bij álle ANWB-collega’s”
Als engagementexpert bijt Tuyen zich maar al te graag vast in het thema diversiteit en inclusie. Sinds maart 2024 werkt hij bij de ANWB. “Mijn ultieme doel? Dat mensen op de juiste plek zitten en met plezier naar hun werk gaan. En dat ze ambassadeurs van de ANWB blijven als ze vertrekken, omdat ze hier met voldoening hebben gewerkt.” Vanaf dag één voelt Tuyen zich betrokken bij de missie van de ANWB: “Hier heeft iedereen één gezamenlijk belang: leden zo goed mogelijk bedienen. Van dat uitgangspunt ben ik fan geworden!”
Die focus maakt diversiteit en inclusie ook zo belangrijk, volgens Tuyen. “Met meer dan 5,3 miljoen leden bedienen we een superdiverse groep. Het is essentieel dat we al die leden goed vertegenwoordigen.” En dat is niet alleen waardevol voor de leden, maar ook voor de kwaliteit van onze dienstverlening. “Zoveel mensen, zoveel ideeën. In een inclusieve organisatie komen nieuwe perspectieven naar voren. Iemand uit de LHBTIQ+-community kan bijvoorbeeld dingen anders zien dan ik, en dat maakt onze service alleen maar beter.”
Om diversiteit en inclusie echt handen en voeten te geven, werkt Tuyen met zo’n 5 diversiteit & inclusie thema leads en een groep ambassadeurs aan diverse interventies. De interventies zijn gebouwd op 5 pijlers: genderbalans, een evenwichtige leeftijdsopbouw, mensen met diverse culturele achtergronden, de LHBTIQ+-gemeenschap, en mensen met fysieke of neurodiverse uitdagingen.
Het uiteindelijke doel van de interventies? “Iedereen verbinden met dit thema”, vertelt Tuyen. “Daarom werken we aan draagvlak, onder meer door ambassadeurs in te zetten door de hele organisatie. Zij nemen collega’s mee in dit verhaal.” Maar alleen praten is niet genoeg, gaat Tuyen verder: “We laten ook zien wat we doen. Zo werken we met de Refugee Talent Hub die statushouders plaatst, bijvoorbeeld bij de Wegenwacht. Wij zijn er erg trots op dat we meerdere statushouders een werkplek hebben kunnen aanbieden bij de wegenwacht. En zijn we in gesprek met de Sunflower Group om collega’s meer te leren over neurodiverse uitdagingen, zoals autisme.”
Maar leeft dit thema dan al niet binnen de ANWB? “Zeker wel! En dat heeft me echt verrast,” gaat Tuyen verder. “Diversiteit en inclusie wórdt al breed gedragen door alle collega’s.” Dat is volgens hem logisch: “We zijn al een goede afspiegeling van de samenleving. Maar het kan natuurlijk altijd beter. Daarom moet iedereen een stem krijgen. Hier ben je welkom zoals je bent. We kijken naar jou als uniek persoon en hoe we je verder kunnen helpen in je werk.”
Hoewel het thema al leeft, is het nog niet af. “ We kijken steeds wat werkt en wat niet.” Voor Tuyen zit de voldoening daarom in elke stap. “Dat dit verhaal nu op de website staat, is al een mooie mijlpaal.” Het ultieme doel? “Dat we overbodig worden! Dat klinkt misschien gek, maar zodra we niet meer praten over diversiteit en inclusie, is het een vanzelfsprekend onderdeel van onze cultuur.”