Bij de ANWB worden producten en diensten continu doorontwikkeld om toekomstbestendig te blijven. Ook als het gaat om pechhulp onderweg. De inzet van voertuigdata draagt bij aan een efficiëntere hulpverlening. IT-collega’s van de ANWB spelen een belangrijke rol in deze ontwikkelingen. In een projectteam werken Bas (Automotive Engineer) en Jeroen (Product Owner) aan een ‘car data backbone’. Dit is een dataplatform waarmee data worden gegenereerd van auto’s die al pech hebben of mogelijk binnenkort pechhulp nodig hebben.
Het project draait om het uitlezen van realtime data en automatisch gegenereerde data uit de auto’s van leden van de ANWB. Het doel? Op basis van data een beeld vormen van wat auto’s vertellen, om zo de ANWB-hulpverlening efficiënter te maken. Bas vertelt: “We verzamelen data over de auto, zoals foutcodes, de onderhoudsbehoefte of het type motor. We willen dat de Alarmcentrale of Wegenwacht deze data uiteindelijk in hun applicaties gebruiken om gemakkelijker gegronde besluiten te nemen over de hulpverlening die zij inzetten.” Jeroen vult aan: “Uiteindelijk heeft dit een positieve impact op de efficiëntie van de inzet van hulp, de kosten en de wachttijden. En het belangrijkste: impact op de algehele ervaring van onze leden.”
Het projectteam bestaat uit data-analisten, cloud engineers en testers. In de toekomst wil het team op basis van voertuigdata een aanbod ontwikkelen van innovatieve producten en diensten. Jeroen: “Uiteindelijk willen we op voorhand weten wanneer een auto pechhulp nodig heeft. Hiervoor werken we met voorspellende modellen, zodat we slim omgaan met data. Het lijkt mij geweldig als we kapotte accu's vroegtijdig kunnen opsporen. Dus nog voordat iemand onderweg pech heeft”, vertelt Jeroen. “Een goed voorbeeld is de ANWB Smart Driver. Met dit product kunnen leden van de ANWB de conditie van hun auto bijhouden. Als er onderhoud nodig is of als er technische problemen worden gesignaleerd, krijg je een seintje om te voorkomen dat je met pech komt te staan.”
Een pionier zijn op het
gebied van connected voertuigen in Nederland, dat lijkt Bas en Jeroen
fantastisch. Bas: “We willen graag dat zoveel mogelijk voertuigen van leden met
ons in verbinding kunnen én willen staan. Zodat we hun voertuigdata kunnen
verzamelen en gebruiken. Hiermee leggen we als de ANWB de fundering om de
komende jaren relevant te blijven. Nu lijkt het voor het merendeel van de
autogebruikers nog niet relevant, maar de nieuwste auto's genereren allerlei data
en kunnen dit op afstand delen. Onze leden rijden uiteindelijk ook in deze
auto's, dus daar gaan we op inspelen.”
Werken als IT’er bij de ANWB betekent dat je met de nieuwste technologieën wil werken en zorgt dat de organisatie toekomstbestendig blijft. Jeroen: “Dit betekent dat je als IT’er geen uitgestippelde weg aflegt. Voor de komende drie jaar zijn we pioniers binnen dit thema en we nemen steeds weer een andere afslag als iets niet lukt. Dat moet je leuk vinden.” Bas vult aan: “Het is mooi om de ANWB te helpen om de waarde voor de leden te blijven versterken als vertrouwde partner in mobiliteit. Tegelijkertijd kun je als voorloper in deze technologie ook andere organisaties verder helpen. We zijn nu in de positie om autofabrikanten te helpen en te sturen in het type data dat zij kunnen ophalen en delen. Dat maakt het werk zo gaaf.”
Lees meer