Ontdek ANWB

Bij de ANWB zetten we ons in voor zorgeloze mobiliteit en een duurzame samenleving. Wij zijn het vertrekpunt voor Nederlanders die vol plezier de wereld willen ontdekken. Met een sterke focus op groei, maatschappelijke impact en tevreden medewerkers, creëren we dagelijks waarde. 

Bij de ANWB vinden we dat elk individu en elke actie ertoe doet. Samen maken we Nederland schoner, veiliger en beter bereikbaar. Werkend bij de ANWB, draag je bij aan een duurzame samenleving en help je niet alleen klanten en leden, maar heel Nederland vooruit. We bieden ruimte voor groei, zowel voor jou persoonlijk als voor onze organisatie. Bouw jij straks mee aan de toekomst van mobiliteit? Kijk hier verder wat er allemaal te doen is bij de ANWB. 

Werken bij de ANWB. Jij helpt ons allemaal verder.

Anna

Data scientist bij de ANWB

“Met data science helpen we Nederland veiliger en duurzamer te maken”

3 min leestijd

Het enthousiasme spat ervan af als je met Anna praat over haar werk als data scientist bij de ANWB. De projecten met maatschappelijke impact, het jonge team met een eigen feestcommissie en de kans om te experimenteren met nieuwe technieken: uitgekeken is ze nog lang niet. “Ik zie nog te veel carrièremogelijkheden”, lacht ze.

Iets goeds doen voor de wereld

Na haar afstuderen in 2020 wil Anna werken in data science bij een bedrijf dat ‘iets goeds doet voor de wereld’. De ANWB blijkt een mooie match. “De corebusiness is natuurlijk wegenwacht en verzekeren. Maar eigenlijk draait alles hier om het helpen van mensen. Zo geeft de ANWB ook verkeerslessen voor kinderen en is er AutoMaatje, een initiatief waarbij mensen met een auto minder mobiele plaatsgenoten vervoeren.” Tijdens haar twee jaar durende traineeship gaat er een wereld voor haar open; het werkveld van de ANWB blijkt ongelofelijk breed.

Naar Wallbox in Barcelona met Jong ANWB

Na haar traineeship start Anna bij team Data Science en voert ze projecten uit voor verschillende domeinen binnen de ANWB. Een van de domeinen die haar aandacht trekt is Energie. “Dat is een nieuwe club binnen de ANWB, die heel hard groeit. Ik zie veel mogelijkheden om daar met grote vraagstukken op het gebied van data science aan de slag te gaan. Bijzonder is bijvoorbeeld dat Energie dynamische contracten aanbiedt. Dat betekent dat stroom op iets moment van de dag iets anders kost. Daar kun je je voordeel mee doen.” Met Jong ANWB ging Anna op studiereis naar Barcelona, waar het vuurtje verder aanwakkerde. “We bezochten Wallbox, een bedrijf in slimme laadpalen. Ze laden je auto op wanneer er een overvloed aan goedkope stroom is en door bi-directioneel laden kun je deze stroom weer tijdens de duurdere uren gebruiken om bijvoorbeeld de oven aan te zetten. Heel vet!”

Textmining met appjes

Vanuit team Data Science werkt ze voor Energie aan een textminingproject. “Mensen appen dagelijks met de ANWB: vragen, opmerkingen, issues. Appen veel mensen op hetzelfde moment dat hun slimme meter stuk is? Dan moeten we daar iets mee. Daar is nu een model voor. Mijn collega heeft het gebouwd en een groot deel van de code geschreven. Ik breng het nu in productie. Daarbij zorg ik onder andere dat appjes op een veilige manier automatisch worden ingelezen en train ik het model, laat ik het model voorspellingen maken over de issues uit de appjes en geef deze terug aan het energieteam. Ook houd ik de perfomance van het model over tijd in de gaten. Leuk, want dat is voor mij weer iets totaal nieuws. Hiervoor werk ik met het door de ANWB zelf ontwikkelde MLOps-platform. Door dit platform loopt de organisatie voorop als het gaat om het optimaliseren van modellen.” Ze lacht. “Voor een 140 jaar oud bedrijf gaan we echt wel mee met de tijd!”

Wegen veiliger maken en web-orders inplannen

Ook op andere projecten kijkt Anna positief terug. “Voor Verkeersveiligheid heb ik een kleine case gedaan – dat was eigenlijk meer data-analyse – waarin ik onderzocht of er een correlatie is tussen telefoongebruik en ongelukken op bepaalde wegdelen. Het antwoord is ja, al zitten daar nog veel mitsen en maren aan. Met de bevindingen hopen we straks bijvoorbeeld gemeentes helpen om wegen veiliger te maken.” Maar voor nu is die case afgerond en is Anna bezig met een project voor Retail. “In dit project kijken we of we web-orders kunnen voorspellen. Zo kunnen we genoeg mensen inplannen en vrachtwagens bestellen om uiteindelijk ‘vandaag besteld, morgen in huis’ te garanderen.”

Een jong en ondernemend team

Anna heeft het enorm naar haar zin in haar team. Door de gevarieerde projecten én de collega’s. “We zijn een klein team van jonge mensen – de meesten zijn in de twintig en dertig – en we doen ontzettend veel. Er is een feestcommissie, een skills-commissie die helpt onze ontwikkeling op peil te houden, een promotiecommissie die ons team op de kaart zet in de organisatie en een way-of-workingcommissie waar ik zelf ook in zit.

Veel contact met de business

Over de way of working gesproken, ook die bevalt Anna goed. “We hebben het hele data use case process ontwikkeld, en dat zijn we nu verder aan het verfijnen. Het bijzondere in dit proces bij de ANWB is dat je zowel de rol van data scientist hebt als die van analytics translator. Daardoor heb je veel contact met de business. Voor mij de perfecte afwisseling: lekker technisch en toch ook heel sociaal.”

Nog niks gevonden waarmee jij ons allemaal kunt helpen?

Maak een jobalert aan en ontvang de meest recente vacatures, die het best bij je passen, in je inbox.