Ontdek ANWB

Bij de ANWB zetten we ons in voor zorgeloze mobiliteit en een duurzame samenleving. Wij zijn het vertrekpunt voor Nederlanders die vol plezier de wereld willen ontdekken. Met een sterke focus op groei, maatschappelijke impact en tevreden medewerkers, creëren we dagelijks waarde. 

Bij de ANWB vinden we dat elk individu en elke actie ertoe doet. Samen maken we Nederland schoner, veiliger en beter bereikbaar. Werkend bij de ANWB, draag je bij aan een duurzame samenleving en help je niet alleen klanten en leden, maar heel Nederland vooruit. We bieden ruimte voor groei, zowel voor jou persoonlijk als voor onze organisatie. Bouw jij straks mee aan de toekomst van mobiliteit? Kijk hier verder wat er allemaal te doen is bij de ANWB. 

Werken bij de ANWB. Jij helpt ons allemaal verder.

Daniël

Businessengineer bij Unigarant

“Hier kun je echt op elkaar bouwen, dat is superfijn”

2 min leestijd

In zijn vrije tijd speelt Daniël graag games en bordspellen. Het roleplaying-bordspel Dungeons and Dragons is een van zijn favorieten. Wat dat met zijn werk als businessengineer bij Unigarant te maken heeft? “Creativiteit”, zegt Daniël meteen. “In zo’n spel neem je anderen mee in een wereld die je zelf creëert. In mijn functie ga ik op een vergelijkbare manier te werk: ik bedenk methoden of werkvormen om tot goede oplossingen te komen voor nieuwe processen of om een vernieuwing in een bestaand proces te implementeren.”

Processen optimaliseren

Bij Unigarant, het onderdeel van de ANWB dat verzekeringen aanbiedt op het gebied van reizen, recreatie, wonen en mobiliteit, speelt Daniël zijn rol in het team Business Change. Samen met zijn collega’s optimaliseert hij processen voor klanten en medewerkers. “Als onze innovatieafdeling bijvoorbeeld een nieuw product ontwikkelt, bedenken wij de processen om het product uitvoerbaar te maken. Of we dokteren uit hoe we het in bestaande processen kunnen integreren. Daarnaast hebben we een eigen programma met projecten waaraan we werken. Want er is altijd iets dat beter kan.”

Werkdruk verlagen met slimme processen

Een voorbeeld van zo'n project is de ontwikkeling van een datamodel dat risicoafwegingen maakt bij schademeldingen. “Voor de afdeling Schade is het lastig om snel in te spelen op calamiteiten als stormen, stakingen van vliegveldpersoneel en bosbranden. Of om alle meldingen te behandelen als er collega’s ziek zijn. Ter vervanging van hun huidige methodiek heb ik samen met een datascientist, een architect, schadebehandelaars en andere businessengineers een datamodel ontwikkeld. Aan de hand van een brede set regels beoordeelt het model nauwkeurig de risico's van een schademelding voor een specifiek verzekeringsproduct, bijvoorbeeld de fietsverzekering. Dat risico wordt uitgedrukt in een risicoscore tussen de 0 en 100. Is er een piekperiode in schademeldingen, dan kun je de grens verhogen en worden er meer schademeldingen automatisch verwerkt. Zo blijft in die drukke periodes het werk voor de schadebehandelaars behapbaar en blijven we onze klanten voorzien van de beste service.”

Open en eerlijk

Zo kundig als hij nu vertelt over zijn rol als creatief brein achter processen, zo weinig wist Daniël van verzekeringen toen hij bij Unigarant begon. “Ik kwam uit de hrm-wereld en wilde via een traineeship de IT in. Hier in het noordoosten waren er geen mogelijkheden die aansloten bij mijn ambities. Daarom ging ik tijdelijk bij Unigarant aan de slag als schadebehandelaar. Bij mijn sollicitatie heb ik heel open en eerlijk verteld dat dit niet mijn droombaan was. En dat ik nul verstand had van verzekeringen, maar wel snel leerde. Al snel ontdekte ik dat het werk verrassend leuk was. Ik bleef langer en kreeg na driekwart jaar de kans om bij Business Change te gaan werken. Een job die dus precies bij me past.”

Meedenken in oplossingen

Die openheid zorgt dat je op elkaar kunt bouwen. Dat is voor Daniël enorm belangrijk op dit moment in zijn leven. “Tja, het is voor mij nu zoeken naar en leren leven met een nieuw ritme met een ander lichaam. Na een periode met buikklachten, doktersbezoeken en ziekenhuisonderzoeken kreeg ik de diagnose dat ik een chronische darmziekte heb. Vooral een aandoening die de nodige energie vreet. Ook daar ben ik vanaf het begin open over geweest. Iedereen in mijn team weet hoe het zit en is begripvol. En als ik behoefte heb aan een andere manier van mijn werkdagen indelen of andere aanpassingen, dan is dat allemaal bespreekbaar. Mijn leidinggevende denkt graag mee in oplossingen. Dat is superfijn.”

Nog niks gevonden waarmee jij ons allemaal kunt helpen?

Maak een jobalert aan en ontvang de meest recente vacatures, die het best bij je passen, in je inbox.