Marjon
Directeur People & Community én vrijwilliger van de ANWB
“We waarderen ieder uurtje vrijwilligerswerk”.
“We waarderen ieder uurtje vrijwilligerswerk”.
Door allemaal iets kleins te doen, kun je samen iets groots bereiken. Dat is de kracht van een vereniging, vindt Marjon. Het verenigingsleven heeft haar altijd aangesproken. “Niet gek dan ook dat ik zes jaar geleden voor de ANWB ben gaan werken. Een vereniging die al 140 jaar bestaat, met een doelstelling die nog steeds hetzelfde is: iedereen zorgeloos en met plezier onderweg. Dat is toch mooi? Marjon begon als directeur Reizen, maar is nu directeur People & Community. Ik ben verantwoordelijk voor de mensen binnen de ANWB. Allereerst voor de collega’s en vrijwilligers, maar ook voor de leden.
Een rol die haar goed past. “Ik geloof dat een organisatie bloeit als mensen plezier in hun werk hebben. Het mensen naar hun zin maken sijpelt door in alles wat ik doe. In mijn werk, maar ook mijn vrijwilligerswerk.” Als vrijwillige chauffeur voor ANWB AutoMaatje rijdt Marjon zeker een paar keer per maand een buurtgenoot naar een plek naar keuze. “Een mevrouw breng ik bijvoorbeeld regelmatig naar de begraafplaats om haar man te bezoeken. Het is heel bijzonder om op deze manier iets voor iemand te kunnen betekenen. Die ritjes leveren ook interessante gesprekken op. Gesprekken die je anders nooit met een onbekende zou voeren.”
AutoMaatje is slechts een van de vele maatschappelijke initiatieven van de ANWB. “Ook mooi is het Kinderfietsenplan. Hiervoor verzamelen we kinderfietsen om op te knappen. Vervolgens vinden de fietsen een nieuw thuis bij gezinnen die zich geen fiets kunnen veroorloven. Hierbij zijn vrijwilligers op verschillende manieren betrokken. Bijvoorbeeld bij het opknappen en ophalen van de fietsen. Maar ook bij het activeren van buurtgenoten in bijvoorbeeld WhatsAppgroepen om fietsen te verzamelen. Dat je met dit initiatief kinderen blij maakt en zorgt dat zij naar school kunnen fietsen, geeft veel voldoening.
Zelf haalt Marjon ook veel plezier uit de Fietsverlichtingsactie. “Deze actie loopt nu een aantal jaar. Om Nederland veiliger te maken, is het belangrijk dat je fiets goed verlicht is als het buiten donker is. Om mensen hiervan bewust te maken, zetten we met afbreekbare verf tags op de fietspaden met de tekst ‘zet je licht aan’. Mijn zoon vindt dit ook heel leuk om te doen. Dus gaan we af en toe samen op pad in de late uurtjes om verspreid door Utrecht met een sjabloon tags te zetten”, lacht Marjon.
Wat Marjon zo bijzonder vindt aan het vrijwilligerswerk van de ANWB? “Je kunt met je eigen handen iets bijdragen aan de maatschappij. Alle projecten hebben iets te maken met thema’s waarin de ANWB actief is: van toerisme tot mobiliteit en verkeersveiligheid. Er is altijd een vrijwilligersklus die qua omvang past bij jouw privé- en werksituatie. Ieder uurtje dat je hebt, waarderen we.”
Als directeur People & Community én liefhebber van vrijwilligerswerk hoopt Marjon dat het vrijwilligersnetwerk de komende jaren blijft groeien. “Zodat de ANWB over 100 jaar nog steeds bestaat én we als vereniging een nog grotere bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. Want als we allemaal iets doen, is het effect supergroot.”