Ontdek ANWB

Bij de ANWB zetten we ons in voor zorgeloze mobiliteit en een duurzame samenleving. Wij zijn het vertrekpunt voor Nederlanders die vol plezier de wereld willen ontdekken. Met een sterke focus op groei, maatschappelijke impact en tevreden medewerkers, creëren we dagelijks waarde. 

Bij de ANWB vinden we dat elk individu en elke actie ertoe doet. Samen maken we Nederland schoner, veiliger en beter bereikbaar. Werkend bij de ANWB, draag je bij aan een duurzame samenleving en help je niet alleen klanten en leden, maar heel Nederland vooruit. We bieden ruimte voor groei, zowel voor jou persoonlijk als voor onze organisatie. Bouw jij straks mee aan de toekomst van mobiliteit? Kijk hier verder wat er allemaal te doen is bij de ANWB. 

Werken bij de ANWB. Jij helpt ons allemaal verder.

Iris

Plateauwagenchauffeur ANWB Wegenwacht

“Plateauwagen chauffeur en hoefsmid: voor mij een ideale combi” 

3 min leestijd

Stilzitten, dat woord komt niet voor in het woordenboek van Iris. Maar als je als hoefsmid eigen baas bent en geen ‘nee’ kunt zeggen tegen opdrachtgevers, dan worden de werkdagen soms wel erg lang. Daarom besloot Iris op zoek te gaan naar een baan met een vast aantal uren. “Die vond ik als plateauwagenchauffeur. Al moest ik wel eerst Googelen wat dat was, een plateauwagen”, geeft ze toe. “Het geweldige: ik werk nog steeds veel buiten én ik kan ernaast kleinschalig mijn hoefsmederij blijven runnen.”

Die ene vacature 

Met 400 paarden in haar bestand draafde Iris van de ene naar de andere klant. Een beetje te veel hooi op haar vork. In loondienst aan de slag met een vast aantal uren, dat was de oplossing om meer grip te krijgen op haar werkdagen. “Vrachtwagenchauffeur binnen Nederland leek me wel wat”, vertelt Iris. “Ik vind autorijden leuk. En om ooit grote paardentransporten te kunnen doen, had ik mijn groot rijbewijs gehaald. Toevallig kwam ik de vacature voor plateauwagenchauffeur tegen toen ik op de ANWB-website kleding van Human Nature uitzocht. De baan trok gelijk mijn aandacht. Want in tegenstelling tot de meeste jobs als chauffeur, ging het hier over contact met mensen. Ik heb meteen gesolliciteerd.” 

Met de plateauwagen door Zuid-Holland 

Nu doorkruist Iris een groot deel van Zuid-Holland met haar wagen om voertuigen op te halen. “Ontzettend leuk en divers werk”, glimlacht Iris. “Je weet nooit wat je op een werkdag kunt verwachten. De ene keer haal ik een kapotte auto op bij een huisadres van een ANWB-lid en breng die naar de garage. De andere keer is er iemand gestrand langs de weg. Een band waar een schroef in zit, zoiets kan ik terplekke repareren. En ik heb altijd kannetjes met brandstof mee. In alle andere gevallen breng ik de chauffeur en het voertuig naar een benzinepomp of garage in de buurt. Overigens gaat het niet alleen om pechgevallen met conventionele en elektrische auto’s. Maar ook om motoren, bakfietsen en zelfs speed pedelecs.” 

 

Hulp van een vrouw 

Of mensen raar kijken als er een vrouw uit de vrachtwagen stapt? “Nog best vaak eigenlijk”, verbaast Iris zich. “Man of vrouw, dat zou niets moeten uitmaken. Want ik heb dezelfde cursussen en trainingen gevolgd als mijn mannelijke collega’s. En allemaal puzzelen we wel eens wat af, voordat we een volledig geblokkeerde elektrische auto op de wagen hebben staan. De meeste mensen vinden het wel leuk dat ze door een vrouw geholpen worden. Mensen met oldtimers zijn superzuinig op hun auto en daarom het meest terughoudend. Maar als ze eenmaal gezien hebben dat je vakkundig werkt, dan ontdooien ze wel.” 

Uiteenlopende gesprekken onderweg 

Onderweg in de cabine is er altijd wel tijd voor een praatje. Iris: “Waar was je naar onderweg? Dat is de simpelste vraag om een gesprek te openen. En dan weet je meteen of je klant tijdsdruk heeft. Voor je het weet gaat het over werk, kinderen, huisdieren. Zo hielp ik een dame die op weg naar een sollicitatiegesprek autopech kreeg op de snelweg. Het bijzondere is dat ik haar weken later op nagenoeg dezelfde plek weer ophaalde toen ze weer stilstond met haar auto. Deze keer was het haar eerste werkdag.” 

Goede balans dankzij de onregelmatigheid 

Dat ze onregelmatige diensten draait en regelmatig ook in het weekend werkt, vindt Iris niet erg. “Dat komt juist heel goed uit. Want ik kan nu voor of na het werk nog even bij een paar paarden op bezoek te gaan. Met een 9-tot-5-baan zou dat een stuk lastiger zijn; zeker in de wintermaanden als het vroeg donker is. Ik moest in het begin even een goede balans zoeken, maar nu kan ik mijn werk op de plateauwagen prima combineren met mijn eigen bedrijf als hoefsmid.” 

Nog niks gevonden waarmee jij ons allemaal kunt helpen?

Maak een jobalert aan en ontvang de meest recente vacatures, die het best bij je passen, in je inbox.